print header
click logo 135x37
MIMOSA FOTO, ÅRHUS
print icon

Emigrationen til USA endte i Tyskland

forrige62x33
naeste62x33

Niels fik mulighed for at komme til USA og fortæller her om sin tid derovre : „I de sidste år, jeg var i skole på Marselisborg Gymnasium, blev jeg mere og mere opsat på at skulle til USA. Min søster var emigreret et år tidligere, og der kom flere mormonmissionærer hos os. Deres historier om livet i USA var et eventyr for mig. Så jeg fik emigrationsvisum til USA, og i januar 1959 sagde jeg farvel til Danmark. Jeg skulle over og være rig!

 

Det gik dog anderledes. Jeg blev indkaldt til det amerikanske militær, da jeg var rejst fra det i Danmark. I militæret blev jeg uddannet i Ranger Korpset på Fort Benning i Georgia, og derefter sendt til Tyskland. De skulle have specialtropper dertil på grund af Berlinkrisen. Jeg var dog kun to måneder i Tyskland, så blev jeg fotojournalist for de amerikanske styrker. Det var en fantastisk tid, hvor jeg fik lov til at komme tæt på mange fortræffelige mennesker.

 

„Jeg havde den fornøjelse at være tæt sammen med Elvis i et døgn, hvor jeg skulle vise ham området omkring Bamberg, hvor jeg var stationeret. Jeg var ikke meget for rock, men han var et pragtfuldt menneske. Og han synes, det var sjovt at møde en dansker i US Army“, fortæller Nils.

Efter godt tre år, synes jeg, at jeg havde fået nok af amerikanere, og besluttede at jeg ville tilbage til Danmark. Efter aftale med min far, kunne jeg komme tilbage i firmaet, så i 1962 blev jeg ansat i Mimosa.

I 1960 havde min far omdannet Mimosa til et A/S, med ham og Kronborg, hans mangeårige trofaste medarbejder, som aktionærer. Jeg var jo emigreret til USA og regnede i starten med at blive derovre for altid“.

Mørkekammeret i baggården til butikken blev for lille, så i 1961 lejede firmaet nogle større lokaler i Nørre Allé 32 i baggården, tre gange så store som de tidligere.

 

Man fremkaldte nu ikke blot for Mimosa, men også for kiosker og købmænd i Aarhus. Derfor blev der lavet et selvstændigt firma under navnet Fotocentralen.

Men nu begyndte der at dukke noget nyt op, nemlig automatiske printere og fremkaldemaskiner kom på markedet i Tyskland, Hvis man skulle investere i dem, så skulle der nye og større lokaler til, så firmaet købte en industrigrund i Tilst lidt uden for Aarhus, det var tanken at bygge et rigtigt laboratorium med plads til det nye.

Inden man kom så langt, var Løve Apoteket holdt med at lave egne piller og medicin. Så apoteket havde ikke brug for så meget plads, som de havde i baggården på Store Torv. Firmaet kunne derfor leje halvanden etage. Og så gik det stærkt med ombygning af disse lokaler, med henblik på at gøre det ideelt til fremtidens nye muligheder hos Mimosa. Nils fortæller:

„I 1964 blev det indviet, med moderne printere og fremkaldemaskiner til både sort/hvid og farve, og desuden blev der plads til en, synes vi selv, stor sal, hvor der kunne afholdes kurser. Det var den rene luksus. Helt perfekt, for nu var alle firmaets aktiviteter samlet på én adresse.“

Samtidig ansatte firmaet Georg Holm, som tidligere havde været hos Reidl i Roskilde, men nu var hos Hammerschmidts fotolaboratorium i Aarhus. Disse to firmaer var foregangsmænd i Danmark for al den nye automatik, så han vidste mere om de nye maskiner end vi andre gjorde, så det var et scoop. Der var ca. syv ansat i laboratoriet.

 

I 1963 valgte Martin og Nils ligeledes at indgå i et indkøbssamarbejde med Poul Pedersen, Fredericia ; Primdahl, Hobro ; Tinglev, Esbjerg og Johan Christensen, Randers. Dette var starten og blev grundstammen på det senere mere formaliserede indkøbssamarbejde i indkøbsforeningen JYFO, som i dag hedder Click.

Men midt i al glæden og spændingen ved det nye, så havde firmaet jo grunden i Tilst. Hvad skulle man gøre ved den ? Der var en klausul om, at hvis man ikke byggede på den, så skulle den sælges tilbage til Tilst Kommune til samme pris, som man havde givet for den. I mellemtiden var den steget til det dobbelte i værdi.

Hvorfor ikke bygge et fotoatelier? ! I butikken handlede en trofast kunde, en ung mand ved navn Stanly Nielsen. Han var fra Skagen, men i sin fritid en meget energisk og dygtig fotograf. Vi spurgte, om han ville gøre lidt mere ved fotograferingen, og foreslog, at hvis han ville stå for byggeriet, så ville vi stå for finansieringen. Han var fyr og flamme.

 

Der blev lavet tegninger. Det skulle bygges op omkring nogle såkaldte Lilleheden buer. Meningen var først, at de skulle være fem meter høje, men dem på otte meter var ikke ret meget dyrere, så det blev det. I den ene side af hallen, blev der kælder i hele længden, i stuen blev der lavet lokaler til mørkekamre, og på 1. sal en lang svalegang hvor der blev indrettet en lejlighed med køkken og bad.

 

Det blev det største fotoatelier i Aarhus. Til stor misundelse for de øvrige fotografer i byen. Her kunne man endog fotografere hele møblementer og biler, hvis det skulle være.

Desværre for projektet, så mistede Stanly Nielsen interessen for fotograferingen, og begyndte at lave kataloger og telefonbøger med det nymodens EDB. Så han måtte flytte. Så stod vi med en hal, flot men til hvad?

Der var ingen af fotograferne i Aarhus der ville købe eller leje den, de var jo blevet sure over, at en fotohandel skulle bevæge sig ind på deres område. Vi fik den solgt til Idé Møbler, og havde ikke tabt penge, men var en erfaring rigere.

forrige62x33
tilTop61x26
naeste62x33

Kapitel oversigt

Tiden op til og under 2. verdenskrig

1 - Tiden op til og under 2. verdenskrig

Læs her

streg

Kapitel 2

2 - Emigrationen til USA endte i Tyskland

Læs her

streg

70’erne – en butik i rivende udvikling 

3 - 70’erne – en butik i rivende udvikling

Læs her

streg

80’erne på godt og ondt

4 - 80’erne på godt og ondt

Læs her

streg

90’erne, arkæologi, generationsskifte og ny strategi

5 - 90’erne, arkæologi, generationsskifte og ny strategi

Læs her

streg

Det digitale fotolabs indtog – starten på den 21. århundrede

6 - Det digitale fotolabs indtog – starten på det 21. århundrede

Læs her

streg

Jubilæet i 2011

7 - Jubilæet i 2011

Læs her

streg
Lej et Canon eller Nikon
objektiv. Vi har et bredt
udlejnings sortiment.

Lej et objektiv

Lej et Canon eller Nikon objektiv. Vi har et bredt udlejnings sortiment.
Bestil billeder eller
funprodukter hos Click.
Vi har et bredt udvalg,
og leverer en høj kvalitet.

Bestil Print

Bestil billeder eller funprodukter hos Click. Vi har et bredt udvalg, og leverer en høj kvalitet.
Tekst og billeder i dette dokument er hentet fra Clicks fotoskole på www.click.dk. Alt indhold er Copyright Click 2014.