print header
click logo 135x37
MIMOSA FOTO, ÅRHUS
print icon

70’erne – en butik i rivende udvikling

Kapitel3715x294
I 70’erne gennemgik Mimosa en renovering af hele butikken. Det omhandlede blandt andet helt nyt inventar til både kontorerne og til selve butikken.
forrige62x33
naeste62x33

Op igennem 1970’erne lavede Mimosa kurser i mørkekammer, smalfilm og fotografering, og leverede alt fotomateriale til Aarhus kommune. Her udviklede Nils også strategien omkring kvalitet og viden til fornuftig pris. I disse år vedblev firmaet at være en væsentlig del af JYFO (Jysk Fotohandlerforening), og Nils var i dennes bestyrelse gennem alle årene. I samme periode udvikledes der på fotoarbejdskonceptet dag-til-dag-levering, således at man med en stor investering i en Kodak autoprinter, kunne få leveringstiden ned på tre timer. På den måde kunne film indleveret inden kl. 13.00 hentes fremkaldt kl. 16.00. Dette blev en kæmpe succes blandt arkitekt- og ingeniørfirmaer samt andre billedafhængige virksomheder.

 

Gennem 1970’erne havde Mimosa mellem 10 og 30 ansatte med radioforretning og laboratorium. Nils’ søn, Robert, arbejdede op gennem årtiet som bud og afløser i butikken, og Nils’ hustru blev ansat på halv tid i firmaet i disse år. Nils havde sideløbende flere tillidsposter. Han var fra 1972 til 1985 medlem af indkøbsforeningen JYFO’s bestyrelse og var fra 1979 til 1984 formand. Han var også i en længere periode formand for Torveforeningen, som var sammenslutningen af detailhandlere på Lille Torv og Store Torv. Sammen med andre gadeforeninger, især strøget med Ivar Andersen og Peter Brockmann som de ledende, var de primusmotor for de store Juleparader i disse år.

 

Familien led et stort tab, da Martin Sørensen 2. juledag 1970 døde af en blodprop.

Vi var seks børn i familien, Poul Erik som var ansat i Fotocentralen, Ina var gift i USA, Nils og Peter var ansat i Mimosa. Søren var statsautoriseret revisor, og Lene var bosat i Roskilde. Vi besluttede, at Søren og jeg (Nils) skulle købe min moders aktier gennem en forsørgerkontrakt.“

 

Pladeforretningen blev til

I 1977 var der lidt uro iblandt fotohandlerne. Det nye digitale- og videosystem kom frem. Skulle det være foto- eller radiobranchen der skulle sælge det?

Nils fortæller : „Der var ikke plads nok i butikken til begge dele, så da Artol Renseriet i Clemens Stræde blev sat til salg, blev lejemålet købt. Det var i samme gård, så det var meget praktisk. Det var Peter, der skulle stå for indretningen og opbygningen. Mimosa blev medlem af Ratexa. Radiobranchens organisation. Så nu havde vi et ben i begge lejre. Vi besluttede os for i starten, at det skulle være de mere avancerede stereoanlæg, og grammofonplader der skulle satses på.

Desværre blev Peter syg, og kunne ikke føre den planlagte idé videre.

 

Kronborg Nielsen, der var aktionær i Mimosa blev ramt af en hjerneblødning, og måtte derfor opgive firmaet. Vi ansatte så en uddannet radiomand, og en dame til at stå for pladesalget. Det gik strygende. Men radiosiden var ikke nogen god forretning. De dyre anlæg blev mange gange solgt på kontrakt, og de blev ikke allesammen holdt, så det gav underskud. Der blev i stedet satset på grammofonplader, og der blev ansat en dygtig mand, der hed Flemming Møller, til at lede det. Det blev byens største pladeforretning.

I 1980 døde Peter efter længere tids sygdom. I samme periode sagde Poul Erik op i Fotocentralen, han ville prøve noget andet. Så nu måtte Nils alene se, hvordan det skulle gå fremover.

 

Det var før, man fik indført EDB med lagerstyring, så først ved regnskabsårets afslutning fik man et overblik over, hvordan det så ud økonomisk. Det viste sig, at gamle plader var usælgelige, og de kunne ikke returneres til forlagene, så selvom omsætningen gik fantastisk, så lå hele fortjenesten i kælderen under butikken.

 

Nils havde nok at gøre med at køre Mimosa, så pladebutikken måtte desværre lukke. Så havde man også lært det.

Radio forretning logo

forrige62x33
tilTop61x26
naeste62x33

Kapitel oversigt

Tiden op til og under 2. verdenskrig

1 - Tiden op til og under 2. verdenskrig

Læs her

streg

Kapitel 2

2 - Emigrationen til USA endte i Tyskland

Læs her

streg

70’erne – en butik i rivende udvikling 

3 - 70’erne – en butik i rivende udvikling

Læs her

streg

80’erne på godt og ondt

4 - 80’erne på godt og ondt

Læs her

streg

90’erne, arkæologi, generationsskifte og ny strategi

5 - 90’erne, arkæologi, generationsskifte og ny strategi

Læs her

streg

Det digitale fotolabs indtog – starten på den 21. århundrede

6 - Det digitale fotolabs indtog – starten på det 21. århundrede

Læs her

streg

Jubilæet i 2011

7 - Jubilæet i 2011

Læs her

streg
Lej et Canon eller Nikon
objektiv. Vi har et bredt
udlejnings sortiment.

Lej et objektiv

Lej et Canon eller Nikon objektiv. Vi har et bredt udlejnings sortiment.
Bestil billeder eller
funprodukter hos Click.
Vi har et bredt udvalg,
og leverer en høj kvalitet.

Bestil Print

Bestil billeder eller funprodukter hos Click. Vi har et bredt udvalg, og leverer en høj kvalitet.
Tekst og billeder i dette dokument er hentet fra Clicks fotoskole på www.click.dk. Alt indhold er Copyright Click 2014.